Kelebihan KOMPUTER berbanding dengan PENSIL

Hai semua....

Aku nak cerita ckit pasal komputer dan pensil. Antara komputer dan pensil sudah tentunya berbezakan. Sama ada rupa bentuk fizikal atau kegunaannya. Kelebihannya lebih memihak kepada komputer dalam penggunaannya berbanding dengan pensil. Walaupun antara kedua-duanya adalah alat untuk mencoret apa yang terlintas di kepala hotak pengguna..hehee..


Antara kelebihannya :

1. Kalau tulis surat guna komputer mahupun laptop, orang tak boleh nak cam tulisan sapa berbanding surat tulisan tangan guna pensil.

2. Dapat potongan cukai pendapatan dengan pembelian laptop atau komputer serta boleh mengisi borang cukai secara online.

3. Kalau korang buat kerja guna komputer walaupun secara malas tapi tulisan tetap kemas berbanding kalau menulis guna pensil..kompem bila suruh baca balikkorang pun tak paham.

4. Bila menulis guna komputer, boleh print berapa banyak pun dan failnya boleh disimpan dalam komputer. Berbanding dengan menggunakan pensil dan kertas yang lalu hilang, macamnak hilang nyawa jugak la nak recall apa yang dah ditulis.

5. Kalau tersilap tulis pada komputer tekan je key delete.Tapi bila guna pensil dan silap kena cari pemadam. Lepas tu habuknya pulak buat bersepah je.

6. Kononnya pensil mudah bila membuat nota walaupun ada komputer. Tapi pensil tak boleh guna bagi nota-nota berguna dan menyimpannya seperti komputer.

7. Komputer boleh menyimpan data dan mengingat kembali dengan daya ingatan yang boleh dipertingkatkan tapi pensil hanya sebatang lat untuk menulis je....

2 comments:

  1. tulisan buruk. baca sendiri pun susah, apa lg kalau org tengok. hehe.

    ReplyDelete

Hai korang..

Terima kasih banyak-banyak sebab sudi komen entri ni..

Lepas ni saya akan terjah blog anda pulak ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hak Milik Peribadi Alialia/2012-2013