Ubat menghilangkan ulser mulut by cik Que


Hai readers...

Kadang-kadang aku selalu kena ulser mulut..terutamanya kalo musim demam..confem ade punye..

tapi time bukan musim demam pun selalu gak ulser menyerang mulut aku..

kadang-kadang tu tergigit ckit kat bahagian dalam pipi pun boley menyebabkan ulser gak..

apelagi tergigit kat bahagian dalam bibir...

takpun time memberus gigi..tiba-tiba belakang kepale berus gigi tercucuk kat gusi tanpa disengajakan pun boley buat ulser..

seksa je rase tahan pedih kalo makan makanan yang ade masin-masin..

Ulser yang paling memedihkan yang pernah aku rase dulu kat lidah aku..
memang berair je mate tiap kali telan air liur..cukup menyeksakan jiwa raga aku..nak makan tak lalu, nak tido tak nyeyak..

Nasib baik ade sorang taukeniew yang baik hati bagitahu aku cara-cara menghilangkan ulser tu..dia cakap,dalam masa yang sama boley hilangkan panas dalam badan aku..dia suh aku minum air aiskrim soda dicampurkan dengan eno hijau..lepas je aku cube, memang berkesan la..

lepas tu la aku memang amalkan minum air soda ngan eno kalo ulser menyerang..

 *tuangkan dalam gelas

*kalo boley gune eno peket..

p/s : kalo korang yang ade terkene ulser tu, cube-cube gak la petua ni ek...tapi aku tak pasti la, samada berkesan ke tak ngan korang..sebab setiap individu tak same kan..aku just share petua yang aku rase dapat menyembuhkan ulser aku tu je...hihihihi..

6 comments:

  1. Bagus jugak petua tu....kena minum sampai hlang ke CheQue.... ambik masa berapa hari eh?

    ReplyDelete
  2. YE ke ni? jrg dgr ubat penawar yang sedap2 dan manis cm ni, selalu ubat mesti pahit tak sedap kan..

    ReplyDelete
  3. @hainom OKje a'a..kene minum sampai rase sakit hilang..selalunya kalo cik Que la, ade dalam seminggu lebih camtu baru hilang..

    ReplyDelete
  4. @┐('⌣'┐) (┌'⌣')┌ tak pasti sangat la..tapi bagi sye mmg berkesan kalo amalkan minum air soda + eno kalo time ulser..time minum mmg takde rase sakit pdh2..

    ReplyDelete
  5. X nyaman da jark sa mun kenak ulser. Mun kmk knk mmg kecoh serumah srh mewk crik ubat. Lowm gk masok sesi bersadu ngan buah t.. hahah

    ReplyDelete
  6. @Isabel Diaz hihihi..xpa, len kali minum aik soda+eno...hihihi

    ReplyDelete

Hai korang..

Terima kasih banyak-banyak sebab sudi komen entri ni..

Lepas ni saya akan terjah blog anda pulak ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hak Milik Peribadi Alialia/2012-2013