Tips mengurangkan limit penggunaan broadband


Hai alls..

Idea datang aku terus pecut taip buat entry. Cun dengan slogan aku  "Dimana ada idea, disitu ada entry". Slogan ni aku cipta sendiri la ye. Bukan copy or ciplak. Tapi kalo ade slogan yang sama dengan slogan aku tu, aku tak tahu la. Mungkin kebetulan je kot.

Memandangkan aku online menggunakan broadband, so untuk memudahkan aku dapat ber'online aku mesti la connect dulu kan. Kalo tak connect dulu camne nak online kan. Aduinye pown,..hahaha..

Bercakap pasal connect-connect ni, aku ade tips untuk korang. Tips menjimatkan penggunaan broadband agar penggunaannya tak cepat sangat limit.

Berikut tips-tips yang aku titipkan untuk korang bace ;

1. Pastikan korang disconnect dulu line sebelum korang pergi tandas @ buat kerja lain. Maksudnya, kalo korang biar line broadband korang terconnect, makanya penggunaan broadband korang confem cepat limit.

2. Apabila korang sedang membuka sesebuah laman web, sudah semestinya bermacam bagai iklan-iklan yang akan muncul. Dan ini secara automatiknya akan menyebabkan penggunaan broadband korang cepat limit. Untuk mengelak daripada kecepatan limit penggunaan, korang disarankan supaya disconnect dulu line korang. Baru line tak jalan. Hehe..

3. Seandainya korang ni memang kaki bloging, dah sudah semestinya aktiviti walking-walking akan korang buat kan. Sekiranya korang gemar membaca hasil penulisan dalam blog lain, hendaklah korang disconnect dulu line tu. Sebabnya, untuk fokus dalam pembacaan korang sudah semestinya membaca dalam masa yang lama kan. Pasal tu la korang patut disconnect line.

4. Kalo korang seorang penggemar muzik sudah semestinya kalo ada lagu baru korang akan download. Untuk memastikan line broadband korang tak cepat limit korang digalakkan untuk mendownload lagu di cyber cafe. Dan dengan cara ini, korang dapat menggurangkan penggunaan broadband korang dan peluang untuk penggunaan broadband limit amatlah tipis.

5. Bagi korang yang sememangnya kedekut tu, korang tetapkan masa untuk online. Contohnya 30 minit untuk online dalam sehari. Dengan cara ini, korang sudah semestinya dapat mengurangkan penggunaan broadband daripada cepat limit.

Kalo korang rase tips ni bergune, korang amalkan lah ye..hehehe.. ^_^v


10 comments:

  1. amboi nk jimat betul ni segala bnda nak kene disconnect

    ReplyDelete
  2. @iiima ❥ hihihi..nak jimat katakan..hihihi..

    ReplyDelete
  3. hehe..jimat2...
    nsb baik saya guna wireless je..=p

    ReplyDelete
  4. Main point di sini kena slalu disconnect lh kn.. Tp sya gna wireless. Insya Allah kalau beli broadband msti sya ingat nasihat awk :)

    ReplyDelete
  5. @Herma Julianny hihihi..wireless pun kena jimat gak..nanti bayar lebih hujung bulan..hihi..=D

    ReplyDelete
  6. Ada jak broadband tapi xguna gilak pun. huhu. wifi campus ok juak. tp yang polah sakit hati cuba mun xda broadband time ya juak lah wifi campus meragam. sabar jak lah.. huhu

    ReplyDelete
  7. @aisya hehehe..ya la mesti stndby lain kali..hehehe..

    ReplyDelete
  8. hahaha :P
    nang antapp :D

    header nok goyang2 tek kitak cuba tutorial tok .. http://jombinabelog.blogspot.com/2012/03/efek-link-bergoyang-nudging.html

    ReplyDelete
  9. @Michelle Hopell hehehe..

    ok, klak ngga cya...tq...^_^

    ReplyDelete

Hai korang..

Terima kasih banyak-banyak sebab sudi komen entri ni..

Lepas ni saya akan terjah blog anda pulak ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hak Milik Peribadi Alialia/2012-2013