Ke'stres'an..


Hai readers...

Rase-rasenye, pemilik blog ni masih rase janggal nak gune nama sendiri nak buat cite dalam entri ni..hihihi..nampaknya tak berjaya la taktik nak buat pembaharuan dalam blog ni..takpe la kan..hehehe..and kepada sape-sape reader-reader yang dewasa dari alia yang tehgah dok bace entry ni, jangan la ambik hati ye kalo bace entry ni ade ber'aku-aku..bukan ape, rase tak biasa pulak nak ber'alia-alia ni...hihi..

Ok, lets talk..Semenjak lappy aku tak sengaja dirosak aritu, aku rase sangat la ketensenan. Tensen sangat..tengah buat entry ni pun dilanda perasaan tensen gak. Tak tau la nak release tensen ni. Mungkin lepas buat entry ni, mungkin tensen ni boley ilang ckit-ckit kot. Tensen ni kadang-kadang buat aku sensitif sangat. Sampai bende remeh temeh pun boley bikin hati jadi panas.

Aku bukan tensen sebab tak dapat online lah ye..aku tensen pasal tak senang hati kat tempat kerja. Ye la, sape la nak senang hati kalo setiap hari kene marah tak tentu pasal. Bende kecik pun nak besar-besarkan. Aku rase, lame aku kerje kat sane, mungkin peluang untuk aku masok kat wad tempat akak aku kerje tu memang sangat cerah..yela kan, kalo dah hari-hari kena marah-marah memang confem aku jadi gila. Tak buat salah pun kene marah gak, spoil dah perasaan aku nak kerje kat sane..

Bukan aku nak buruk-burukan orang yang aku maksudkan tu. Aku cume nak luahkan perasaan aku ni je. Yela, aku ni takmo cakap banyak..tak pasal-pasal bergadoh besar pulak dengan orang tu..Lagipun, aku masih hormat orang tu walaupun hati ni kadang-kadang dah tak dapat bersabar.

Mungkin tengok muke kucing ni tensen aku dapat hilang..hihihi..


Baru berminat..



Hai alls reader...

Berjumpa lagi di hari ni..setelah sekian lama tak dapat upkan entry gara-gara nak repairkan lappy lia..Huh..some folder yang lia simpankan dalam lappy lenyap..pastu ade gak yang tak dapat bukak..Gara-gara C***** itu yang menjahanamkan lappy lia aritu. Kesabaran dah melebihi limit dah ni, tunggu masa nak meletoppp saje lagi...dalam hati ni sering je berkata-kata.."sabar.....sabar..." Ok, lia bersabar dan terus bersabar selagi mampu bersabar...

Ok, lets talk about other thing...perkara yang sememangnya lia nak syer dalam entry ni. Saje je nak buat bahan cite dalam entry ni, supaya blog tak lapok..hehehe..Sebenarnya, sepanjang lia tak berblog, berfesbuk sume..lia bace berbace buku. Bukan ape, dah tak dapat online..boring bagai nak giler..jadi buku la lia bace. Dulu lia memang tak suke bace buku..tapi sekarang lia rase bace buku ni dah jadi hobi lia kalo ada masa free gitu-gitu..

Minggu lepas lia pegi la ke perpustakaan nak pinjam buku..Yela kan, takkan nak beli ikan pulak kat perpustakaan...hahahaha..Bercakap tentang buku ni, aritu lia pinjam 2 buah buku. Sebenarnya limit pinjaman buku dalam 5 buah buku, tapi lia tengok takde pun buku menarik. Jadi, lia pinjam la 2 buah buku je.

Ade la satu buku yang lia pinjam aritu, tengah kusyuk bace lia terasa pulak minat sangat kat buku tu. Abis je bace, belek punya belek buku tu..baru lia tau yang cite dalam buku tu rupenye diorang ade buat movie..dah pulak tu cite tu dah lame dah diorang terbit..ish..ketinggalan zaman pulak lia rase..malunye...-_-'

Buku yang lia maksudkan tadi..

Ape-ape pun lia nak tengok dari episod pertama jugak..tapi masih ade ke cite yang dari episod pertama dijual..em..takpela, lia tetap nak godek-godek sampai dapat..Dimana ada kemahuan, disitu ada highway jalan..hehehe...=D


Baru dapat on...line..


Hai readers..

Malam ni lappy alia baru je siap lepas repair. Baru dapat online..Huh..banyak hari dah alia terlepas nak blogwalking gara-gara lappy "rosak".

Alia tak tau la nak cakap ape bila dapat tau ade orang yang sengaja rosakkan lappy lia. "Orang tu" deleted fail yang membolehkan lappy tak dapat bukak seperti biasa. Rasa-rasanya file windows la kot. Alia tak tau sangat, pasal lappy ni pun abang alia yang tolong repairkan. Nasib baik abang alia tu memang terer dalam bab-bab komputer ni...kalo tak,berhabisan duit la alia nak repair lappy ni..

Berbalik kepada ape yang lia nak citekan kat sini..alia tak tau la kenape ade orang berhati busuk sebusuk macam tu..sedangkan alia takde buat salah ape-ape pun kat "Orang tu". Kalo alia ade buat salah pun, jangan la buat alia macam tu sekali. Alia sangat hormatkan "Orang tu", tapi tak sangke pulak "Orang tu" buat alia macam ni. Dah sekian lame dah alia bersabar dengan perangai "Orang tu". Sekarang ni macam dah limit dah kesabaran alia.

Alia harap "Orang tu" berubah..tapi alia rasa, memang "Orang tu" tak pandai berubah. =_='

Betul-betul tak sangka..


Hai alls...

Mulai hari ni empunya blog ni takmo la gune aku-aku lagi untuk isi dalam entry..^_^

Hari ni, alia baru nak up entry..pasal 2 3 hari yang lepas lappy alia dah rosak. Agaknya, lappy alia tu dah berumur, pasal tu la dia rosak. Lagipun lappy lia memang dah lame dah nazak. Tapi, dalam mase yang same, masih boley pakai lagi..Tu yang pelik tu..hehe..Tapi, tak tau la pulak hari sabtu lepas dah tak boley bukak dah lappy alia tu..condem macam tu je, padahal hari jumaat sebelum tu, lappy masih sihat-sihat je. Takde tande-tande dia nak condem. Sedeh nye...T_T

Oke la, lupa kan je la pasal lappy tu..Sedey memang sedey, tapi apa boley buatkan..dia memang dah nak rosak.

Hari ni, sembunyi-sembunyi main pc kat tempat keje. Sebab nak jenguk blog alia ni. Buruk betul perangai alia kan..kalo bos tau, tak tahu la camne kene marah nanti..hihihi...nasib jugak bos takde..

Entry alia arini pasal betul-betul tak sangke pulak alia menang GA bulan ogos tempoh hari. Alia saje je nak join Syawal Giveway dari Tira. Apepun lia berterima kasih sangat ngan Tira sebab alia menang GA tu..Kalo korang ade terbace entry alia ni, jangan lupe la ye terjah blog comey-comey dia tu. Pade sape-sape yang belum follow, boley la follow sekali la ye..Klik Sini kalo nak terjah blog comey Tira tu.

Hadiah buat cikgu..



Hai readers..

Kelmarin aku cuti,.dan memandangkan aku cuti aku jalan-jalan soping la dengan akak aku. Tu pun bersoping tanpe duit..poket dah pokai mokai, pasal tu soping-soping camtu je..=.=’

Dalam masa aku dok jalan-jalan soping ngan akak aku tu, memang kitorang borak-borak banyak. Ade satu cite yang akak aku citekan kat aku tu, yang aku rasa memang sangat melucukan. So, aku nak share la cite ni dalam entry aku ni..yela, idea datang apelagi rembat jadi isi entry la..hehe..(menyempat gak aku ni..hihihi..)

Aku ade sorang adik. Sekarang ni dia masuk pra sekolah kat bekas sekolah aku dulu..(rase rindu pulak kat sekolah tu..) Dengar cite, cikgu adik aku tu nak transfer tempat mengajar. Aku tak tau la kat mane cikgu dia tu nak transfer. Memandangkan cikgu tu nak transfer, jadi adik aku tu pujok la mak aku nak beli hadiah buat kenang-kenangan kat cikgu dia tu. Jadi mak aku tu belikan jugak la..sebab adik aku tu bukan main lagi puji lebih-lebih cikgu dia tu.. Hadiah tu siap dengan bungkus kertas hadiah pulak tu. Aku tak tau pulak hadiah ape yang mak aku belikan tu. Sebab lupe nak tanye ngan akak aku tu..hihi..

The next day, so adik aku tu bawak la hadiah tu p sekolah. Lagipun hari tu cikgu dia last kat sekolah. Balik je dari sekolah, mak aku tengok adik aku tu bawak bende yang same seperti yang dia belikan tempoh hari. Tapi bukan dalam kotak hadiah. Mak aku pelik la tengok, terus tanye.. “hadiah tu adik bagi kat cikgu tak?”  Dengan muke slumber adik aku tu cakap, “adik bagi kotak hadiah je, tapi barang ni adik ambik balik”. Apelagi, ketawa la mak aku tu..Dan sememangnya cite ni jadi bahan borak mak aku mase dia col akak aku..so, akak aku cite la kat aku lagi..dan aku cite ngan korang pulak..hahahaha..


p/s : agak-agak korang ape perasaan cikgu adik aku tu terima hadiah yang takde isi dalam dari  adik aku tu? Hahahaha…


Segmen Mialiana.com - Mari Berpantun

Hai readers....
Lame dah aku tak menjoinkan diri dalam segmen-segmen camni..Hari ni, timbul pulak rase nak join segmen macam segmen Kak Mia ni..lagipun segmen Kak Mia ni macam menarik je..^_^

Kalo korang nak menjoinkan diri tu, klik banner ni ye..

Pantun yang Kak Mia jual

Malam-malam pergi kedai nyonya
Kedai jauh naik kereta Waja
Andai Mia ingin bertanya
Apakah nama panggilan manja

Kepala pening berpinar-pinar
Penat sungguh berlatih yoga
Jangan malu jawablah benar
Adakah bujang atau berkeluarga

Langit cerah indah warnanya
Ambil gambar rasa teruja
Ingin juga tahu statusnya
Sedang belajar atau bekerja

Buat kopi pekat-pekat
Makan roti dengan tuna
Adakah jauh adakah dekat
Tinggalnya di negeri mana

Pantun yang aku beli

Pergi ke kedai sambil bertanya
Ada menjual si ikan pari
Tidak mengapa Kak Mia bertanya
Panggilan manja alia diberi

Berjalan-jalan sambil kepala berpinar
Penat bekerja sibok memanjang
Memang tak malu bagi jawapan benar
Alia @ Cik Que berstatus bujang


Beli pasu hendak tanamkan kaktus
Kaktus disusun di atas meja
Andai Kak Mia mo tau Alia @ Cik Que punya status,
Sekarang ni tak belajar tapi bekerja


Naik opis bertingkat-tingkat
Dalam masa yang sama tak sengaja buat lawak
Sememangnya jauh takde dekat-dekat
Tinggalnya jauh nun di sarawak.



Hahahaha...sori la Kak Mia eh, pantun yang dibalas tu macam pelik-pelik je..tapi takpe kan, yang pasti dah join segmen ni...^_^


Teringin..


Hai readers sekalian...

Aku tau, hari ni banyak orang yang tengah dok relax-relax termasuk korang..tul tak..? Selamat berhujung minggu ye...Hari ni aku keje, besok baru cuti..leceh betol...(aie..aku ni memang tak pandai bersyukur kan...asik nak merungut je..) Aku bukan ape, terase la jugak nak relax-relax hujung minggu...lagipun, dah lame dah aku tak relax hujung minggu..(=.=)

Tadi, aku dok pot-pet ngan office mate aku..yela, takde keje sangat nak dibuat, pot-pet la keje nye..(bukan mengular la ye..hehehe..) Pot-pet punye pot-pet, sampai la satu cite pasal makan-makan ni...Aku memang pantang kalo ade cite pasal makanan ni...memang otak fikir nak makan je..(aku ngaku, aku sorang yang gelojoh tapi cepat kenyang..hahahaha..)

Lepas je pot-pet kitorang buat la keje masing-masing..tapi otak aku asik terfikir cite yang kitorang potpetkan tadi..Kitorang cite pasal makan-makan kat hotel..office mate aku cite, dulu dia ade makan kat hotel bertaraf bintang..Aku tak tau pulak berape bintang..


Mengikut ape yang dia cite,sorang cuma bayar Rm36 (dewasa) , tapi boley pilih berbagai-bagai jenis makanan yang sedia ade tu..tak kesah la banyak @ tak makanan yang dipilih tu.. Apelagi aku memang la terliur dengar cite dia tu..Terase nak je pegi makan kat hotel tu, tapi........iskk....takpe la..next time je la...-_-'

Kalo aku la kan, makan kat tempat yang dia maksudkan tu..aku rase aku standby 3 pinggan sebab nak sapu sume lauk-pauk yang dihidangkan..saje nak cube-cube je..hihihihi..(sebijik macam orang kebulur je aku ni kan..hihihi..)


Ingin mencuba



Hai readers..

Semalam aku survey kedai-kedai online yang ade menjual pelbagai jenis baju..tapi tak tahu nak cari kat mane..aku main klik-klik je..tapi tak jugak jumpa-jumpa sampai hari ni..bukan ape, aku belum tau lagi kat mane tempat biasanya tempat soping secara online..lagipun aku tak pernah lagi beli secara online ni..terase pulak nak cube beli secara online...tapi ade jugak rase takut-takut tu..ye la kan, mane la tahu kene tipu hidup-hidup..tak ke rugi..

Ape yang mendorong aku nak bersoping secara online ni, sebab kadang-kadang nak beli kat luar sane jarang nak jumpe yang berkenan..bila aku pk 2 3 kali tu, nak jugak cube beli secara online..mane la tau kalo beli online mungkin boley jumpe seperti yang diidam-idamkan ye dak...em..

Dalam masa aku survey-survey kedai online, tibe-tibe pulak idea nak buat bisnes secara online datang dalam fikiran aku..sebenarnya dah lame dah aku terfikir nak buat bisnes ni..tapi takde pulak terfikir nak buat bisnes secara online..aku tak pasti, samada bisnes secara online ni berjaya @ tak..em..rase nak cube je..ah..nak beli baju secara online pun tak reti lagi camne..ni pulak nak buat bisnes online...adoiiiyaiii....-_-'

p/s : buat kawan-kawan yang ade terbace entry aku yang tak seberapa ni, kalo tau kat mane tempat nak beli beli baju secara online, inform ye..^_^


minyak kapak


Hai alls...

Semenjak hidung aku dilanda ke'sumbatan, jadi aku gune minyak sapu cap kapak la sebab nak sapu-sapu kat lubang hidung aku tu..Sekurang-kurangnya, ke'sumbatan itu dapat dikurangkan dengan serta merta..kalo dibandingkan dengan minyak sapu VICKS tu, aku lagi suke gune minyak sapu cap kapak..sebabnye? sebab aku suke minyak cap kapak la..hehe..

Dan sekarang minyak sapu cap kapak la sentiasa ngan aku..kemane aku pergi, di situ jugak dia ikut..hahaha..masa aku tengah sapu ckit-ckit minyak cap kapak tu kat hidung aku, aku terfikir sejenak..minyak sapu cap kapak ni asal usul dari mane..diperbuat dari ape...emm...apelagi dengan sepantas kilat aku surf la kat internet..memandangkan aku tengah online sekarang ni..dan sekarang aku nak share la sedikit sebanyak maklumat tentang minyak cap kapak ni ngan korang yang ade terbace entry aku ni ye..

Minyak cap kapak ni diperbuat daripada bunga, rumput, pokok-pokok dan daun-daun yang dicampurkan dengan eucalyptus, menthol, camphor dan lain-lain minyak pati. (aku ingatkan minyak cap kapak diperbuat daripada air rendaman kapak...hihihihi..)
 sumber google

Emm..bila sebut pasal minyak sapu ni, aku teringat sorang member aku cakap kalo sapu minyak cap kapak @ VICKS kat lubang hidung dengan automatiknya lubang hidung pun makin membesar..erkk..ntah dari mane pulak dia kutip fakta tu aku pun tak tahu..gile ape boley besarkan lubang hidung..tapi kan, kepade sape-sape yang lubang hidung kecik tu yang nak besarkan lubang hidung cube la sapu minyak cap kapak @ VICKS kat hidung tu...mane la tau kan berkesan ke tak...hahahahaha..jangan marah..gurau je...=D



20 sen dahulu kala


Hai readers..

Terasa nak-nak je update entry sejak kebelakangan ni..mungkin penyakit blogger kot..korang ade tak kena penyakit ni? hahaha..

Tadi mase aku walking sane sini, aku terkenang lah kenangan dulu-dulu kejap..zaman budak-budak aku dulu la ye.. (macam dah tua sangat sekarang ni...hihihi..) Mase tu aku bersekolah rendah, tapi aku tak ingat la aku darjah berape mase tu.. Dulu waktu sekolah, belanja pegi sekolah cume 20$ je..macam tak caye je kan..tapi, 20$ tu boley beli nasik lemak sebungkus tau. Nasik lemak 20$ mase tu boleh dikatakan macam nasik lemak rm1 sekarang..Mase tu memang murah la sangat barang-barang yang dijual.

sumber google

Sekarang ni 20$ macam kurang ckit bernilai kalo dibandingkan dengan dahulu kala. Nak beli nasik lemak pun tak dapat dah..Dulu, kalo mak bagi 20$ memang confem la gembira sakan dari pagi sampai petang..hihihi..

Kalo la doraemon betol-betol wujud memang aku pinjam dia nak balik zaman tu..kejap pun takpe la...^_^

Ubat menghilangkan ulser mulut by cik Que


Hai readers...

Kadang-kadang aku selalu kena ulser mulut..terutamanya kalo musim demam..confem ade punye..

tapi time bukan musim demam pun selalu gak ulser menyerang mulut aku..

kadang-kadang tu tergigit ckit kat bahagian dalam pipi pun boley menyebabkan ulser gak..

apelagi tergigit kat bahagian dalam bibir...

takpun time memberus gigi..tiba-tiba belakang kepale berus gigi tercucuk kat gusi tanpa disengajakan pun boley buat ulser..

seksa je rase tahan pedih kalo makan makanan yang ade masin-masin..

Ulser yang paling memedihkan yang pernah aku rase dulu kat lidah aku..
memang berair je mate tiap kali telan air liur..cukup menyeksakan jiwa raga aku..nak makan tak lalu, nak tido tak nyeyak..

Nasib baik ade sorang taukeniew yang baik hati bagitahu aku cara-cara menghilangkan ulser tu..dia cakap,dalam masa yang sama boley hilangkan panas dalam badan aku..dia suh aku minum air aiskrim soda dicampurkan dengan eno hijau..lepas je aku cube, memang berkesan la..

lepas tu la aku memang amalkan minum air soda ngan eno kalo ulser menyerang..

 *tuangkan dalam gelas

*kalo boley gune eno peket..

p/s : kalo korang yang ade terkene ulser tu, cube-cube gak la petua ni ek...tapi aku tak pasti la, samada berkesan ke tak ngan korang..sebab setiap individu tak same kan..aku just share petua yang aku rase dapat menyembuhkan ulser aku tu je...hihihihi..

hidung sumbat vs hidung leleh


Hai readers sekalian...

Tetibe je rase rajin nak taip-taip malam ni...tapi masalahnya aku tak tau nak taip ape..hahahaha...aneh bukan..(wei! jangan cakap yang aku ni alien oke !) 

Aku nak tido sebenarnya ni, mate dah ngantok-ngantok sangat...tapi tak jugak dapat tido..pasal  hidung aku penuh dengan sesuatu (aku tak pasti ape yang sesuatu tu..hihihi..) sampaikan lubang hidung aku menjadi tersumbat untuk beberapa jam...nak bernafas pun tak boley bernafas macam biasa..kalo diikutkan, hidung aku ni memang dah tak normal dah...sebab tak berfungsi dengan baik..iskk..

Kalo dah kembali normal pulak, masalah lain pulak timbul..24 jam dok meleleh je hidung aku ni..time keje memang amat menyusahkan aku sebab bawak towel nak lap-lap..nak gune tisu pulak, tak reti nak ayu gitu-gitu..bukan ape la ye, aku memang tak suke gune tisu pasal aku memang tak puas hati kalo nak lap-lap hidung aku tu yang asik nak nangis-nangis je keje...aku rase sekotak tisu pun belum pasti cukup untuk aku lap-lap...hihihi...(menarik bukan..hahahaha..)

At the end story, aku nak tido la..tersumbat pun tersumbat la kau wahai hidung..sebelum tu, aku berimaginasi jap, kalo la hidung boley dicabut time-time macam tu..erkk...macam mane tu..?? =__='

Aku dan nasib baik


Hai readers !

Hari ni dah masuk hari ke-3 bulan oktober ek..cepatnya masa berlalu..sampaikan aku tak sedar sekarang dah penghujung tahun 2012. Tinggal 2 bulan je lagi nak habis tahun. Apapun aku bersyukur sangat sebab masih bernafas sampai arini..

2 3 hari yang lepas aku tak update blog pasal hari sabtu lepas aku accident. Fuh..nasib memang menyebelahi aku..kalo tak, takde sape pun antara korang yang aku dah takde..isk..isk..T_T

Nak cakap aku accident teruk, takde la jugak..sebabnya aku accident sorang-sorang kat selengkoh jalan time hujan renyai-renyai (aku bawak moto dan aku bukan merempit la ye..)..

time aku jatuh kat jalan ;  

  • nasib baik takde keta belakang aku, kalo tak..memang aku dah dilenyek keta dah..memang nasib aku baik la time tu.  
  • Nasib baik moto aku tak rosak teruk..kalo tak, pokai habis aku bulan ni...
  • Nasib baik aku pakai sweater sebab tu takde luka-luka banyak, tapi lebam-lebam banyak pulak.. 
  • dan nasib baik jugak la helmet yang aku pakai tu tak tercabut dari kepale aku,.kalo tak, memang dah melecet kepale aku tu..
Sekali lagi aku nak cakap, aku bersyukur sangat-sangat sebab aku masih bernafas seperti sediakala..huhuhu..sedeynye...-_-'

p/s : buat kawan-kawan kat luar sana, even aku tak kenal korang, tapi aku nak nasihatkan korang berhati-hati la tak kira dimana anda berada..tak kira bawak moto ke, bawak keta ke, bawak kapal terbang ke..ape-ape je la..sebab, kata orang tua, malang tak berbau..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hak Milik Peribadi Alialia/2012-2013