Alkisah kuali..


Fuyoo...lama pulak rasanya dah menghilang...

Hi alls..


Laptop aku sekarang ni memang sangat awesome..sampaikan aku bengang semacam je bila tiap kali nak guna..kalo boleh, 'teringin' nak hempuk kat dinding..namun apakan daya, aku bukanlah manusia yang takbur..Silap hari bulan ada orang tertengok aksi kita hempuk-hempuk laptop cakap kita gila pulak..huihh..

Aku taip ni saja je nak cerita-cerita barang yang takdak paedah ni..nak buang boring katanya..

Tadi, lepas jenjalan ngan buah hati kita, kitorang singgah la kat kedai makan..Lepas habis order, seperti biasa kitorang borak-borak la, sementara menunggu makanan order yang tak kunjung tiba.

Dalam masa kitorang borak-borak, bunyi orang memasak tu menarik perhatian aku..Macam orang main lempar kuali pun ade..hahahaha..

Apalagi, 'terborak' la kitorang pasal tu..

Me : Awak, bersungguh betul orang masak makanan yang kita order tu ek..hihi..

Buah hati kita : Hmm..agaknya diorang tu saje-saje ketuk kuali..

Me :Eh, ade pulak macam tu..

Buah hati kita : Yela, masak bunyi ketang ketung ketang ketung..
 
Me : Hihi,.saya rasa la kan, kalo saya masak macam tu kat rumah, confem mak saya ngamok.

Buah hati kita : Nape pulak?

Me : Yela, tak pasal-pasal berlubang pulak kuali saya kerjakan..mane dia tak ngamok..hahahaha.. =D
 
Buah hati kita : =D


# Dulu, masa aku kecik pernah cuba masak nak ikut style orang kat kedai masak..nasib kuali tak berlubang..hahahaha... =D


 google images


# wordless wednesday


Hi alls!

Terasa lama pulak menyepi kali ni..hehee..

Sebagai pembuka kata untuk menyemakkan blog, hari nak tayang gambar je lah..




Tips : Ubat gigi dan garam hilangkan bintik hitam


Hai alls..

Tak tau pulak aku ubat gigi ngan garam boleh hilangkan bintik-bintik hitam. Tips ni aku terjumpa kat Yahoo news waktu aku nak check email aku tadi. Nampak macam menarik. Dengan tanpa segan silu malu-malu, aku pun copy paste kat sini. Hehe!

Check it out ;

Siapa suka apabila bintik hitam muncul kembali? Hendak hilangkannya cukup susah. Mungkin anda sudah buntu dengan pelbagai cara dan produk.

Tahukah anda campuran ubat gigi dan garam dapat membantu menghilangkan bintik hitam? Cuba tips di bawah dan lihat sendiri hasilnya.

1) Campurkan ubat gigi berpudina bersama sedikit garam dan sukatannya harus sama rata.

2) Apabila ramuan sudah sebati, sapukannya di serata muka dan juga di tempat – tempat yang mempunyai bintik hitam. Elakkan menyapu terlalu rapat pada mata kerana kesan pudina membuatkan mata anda pedih. Selesai meratakan ramuan, biarkan selama 5 minit.

3) Kemudian, urut wajah ada menggunakan dua jari dalam gerakan membulat kemudian bilas dengan air suam.

4) Akhir sekali, ambil air batu dan balutkan bersama tuala dan sapukan ke seluruh wajah terutama di hidung, ini bertujuan untuk menutup liang-liang roma yang terbuka.

Lakukannya seminggu sekali dan lihat perubahannya. Di samping itu, kulit anda akan berasa lebih lembut dan segar.



#Aku pun nak cuba jugak ah kalo camni..korang pun cuba la jugak, mana tau kot-kot tips ni berkesan.. ^__^


Sakitnya hati


Hai..salam 1 Malaysia..

Hari ni jenjalan ngan mak. Saja jenjalan jugak memandangkan tak selalu sangat bawak mak jenjalan time aku cuti camni. Jenjalan tu sambil beli bahan nak buat kek. Erk...orang lain sebok buat kek raya, kitorang pun menyebok jugak..hehe..takpe nye tu..tumpang abang aku beraya katakan..hikhik..

Ade 1 cerita yang sememangnya aku nak kongsi-kongsi kan kat sini, waktu kitorang sampai je kat 1 mall, ade la sorang minah ni..Minah jaga kaunter barang. Aku tak tau la, minah ni tengah kerja ataupun tidur kat kaunter tu. Dengan secara sengajanya aku hentak sedikit meja kaunter tu..pastu minah tu terkejut beruk..pastu muka pun "hitam-hitam" je bila tengok aku. Bagi nombor, pastu simpan barang. Simpan barang pun muka masam-masam. Ntah pa pa la minah macam ni.

Lepas kitorang simpan barang, kitorang pun masuk la bahagian supermarket..Nak beli barang katakan..jadi tak sah kalo tak jeling-jeling barang lain..hehe..Abis je 1 supermarket tu kitorang belek-belek..barang pun dah dibayar kitorang pun pergi la kat kaunter simpan barang tu balik sebab nak ambik barang yang disimpan tadi. Waktu kitorang kat kaunter tu, minah tadi jugak buat perkara yang sama macam kitorang mula-mula sampai. Aku ketuk sikit meja tu, pastu minah tu cepat-cepat bangun dengan muka nya yang semakin "hitam-hitam" tu. Ade ke patut dia baling nombor yang aku bagi tu! Ish..dah melampau pulak minah ni. Rasa nak maki-maki je aku tengok perangai minah tu. Sebijik ah macam beruk datang bulan..Nak marahkan orang suka hati mak bapak dia..Tapi aku sabarkan hati jugak waktu tu. Kalaulah barang yang kitorang simpan tadi dia buat macam tu, memang hilang kerja minah tu aku kerjakan. Huh..

Aku tak kisah la kalo dia nak tidur @ curi tulang..tapi kalo dah sampai barang dia baling tu yang buat aku naik angin 1 badan. Sempat jugak aku sindir dia sebelum berlalu dari kaunter tu.. "Kalo rasa takmo kerja, jangan kerja..."



# "hitam-hitam" tu gelaran orang cina kat orang yang tengah marah..hehe..



Sometimes...


Hai alls..

Hari ni punya cerita tak banyak sangat..

Cuma nak bermuhasabah diri melalui gambar.. ^_^


Have a nice day~



Pilihan dalam tangan


Hai alls...

Salam 1 Malaysia & salam blogger..

Sekarang ni banyak benda yang aku fikirkan. Salah satunya, aku teringin untuk mengubah hala tuju hidup. Mengubah keadaan sekarang kepada keadaan yang lebih baik. Dan dalam masa yang sama membalas jasa mak bapak aku. Bukan aku nak cakap yang aku ni tak reti nak bersyukur, cuma aku rasa mungkin apa yang aku ingin lakukan sedikit sebanyak mungkin boleh menyenangkan kehidupan aku di kemudian hari.

Hampir 4 tahun aku meninggalkan zaman persekolahan aku, banyak kawan-kawan sebaya aku dah berkeluarga, baru habis menamatkan pengajian di U dan lepas ni dapat kerja yang bagus. Dalam tempoh itu, aku bekerja..bekerja..bekerja..Dan sekarang ni, timbul pulak rasa ingin belajar. Huh, orang lain dah habis belajar, aku pulak baru terfikir nak sambung belajar.

Sekarang ni aku masih dalam kekeliruan & kebingungan nak sambung belajar. Nak sambung ke tak..kadang-kadang aku terfikir kalo aku belajar, lepas graduate nanti mungkin aku tak dapat kerja seperti kelulusan yang aku dapat. Lagipun sekarang kan nak dapat kerja tak macam dulu.

Pilihan dalam tangan sekarang ni. Nak belajar lagi atau terus bekerja...


Tolong klik ---> SINI & SINI  ^_^



orang tua main pondok-pondok


Hai alls..salam 1 Malaysia..

Amacam tajuk? Ada bangang sikit tak..hahaha..

Bukak je blog terus berangan kejap...eh, rupanya blog aku tak ubah macam rumah yang dah tak berpenghuni je. Ye la, lama sangat terabai..kadang-kadang ada jugak terfikir nak deleted blog, tapi rasa tak sampai hati pulak. Sebabnya, aku takmo nak berpatah balik lepas aku dah berbuat sesuatu. Nak biar macam tu je pun rasanya macam tak sanggup. Kesimpulannya, aku akan teruskan jugak..

Yang tu mukadimah je, sebenarnya nak citer pasal apa yang aku fikirkan dari tadi. Ok, straight to the point. Petang tadi (lepas orang buka pose) aku lepak-lepak la kejap ngan pakwe aku kat mall. Sambil duduk-duduk kat bangku, sambil tu makan aiskrim. Sambil tu jugak dok peratikan orang lalu lalang depan kami dua. Sambil tu jugak borak-borak kosong. Tak jauh dari tempat kami dua duduk tu ada la 1 pondok pak guard dengan pak guard sekali. Emm..pondok. Nak cakap pondok tapi tak pulak serupa macam pondok. Aku rasa reban ayam lagi ok dari pondok tu. Bila aku fikir-fikir, macam mana pak guard nak duduk dalam tempat macam tu. Lagipun tempat tu memang tempat kerja dia. Misalnya kalo hujan turun, sudah semestinya pak guard tu tak dapat berteduh kat sana. Apatah kalo hari panas. Kesian pulak aku tengok pak guard tu.

Terlalu mengejar keuntungan, kebajikan pekerja diorang boleh main cincai-cincai je. Kata orang, kalo nak bisnes maju, kena la ambik berat kebajikan pekerja.

 

 

 ~Selamat Berpuasa~


Belajar melalui I LOVE YOU


Hai alls..

I must be crazy now
Maybe i dream too much
But when i think of you
I long to feel your touch

To whisper in your ear
Words that are old as time
Words only you would hear
If only you were mine

I wish could go back to the very first day i saw you
Should've made my move when you looked in my eyes
Cause by now i know that you'd feel the way that i do
And i'd whisper these words as you'd lie here by my side

I LOVE YOU, please say YOU LOVE ME TOO
These three words, they could change our lives forever
And i promise you that we will always be together
Till the end of time

So today, i finally find the courage deep inside
Just to walk night up to your door
But my body can't move when i finally get to it
Just like a thousand times before

Then without a word he handed me this letter
Read i hope this finds the way into your heart, it said
I LOVE YOU, please say YOU LOVE ME TOO
These three words, they could change our lives forever
And i promise you that we will always be together
Till the end of time


Sebenarnya yang aku taip ni merupakan sebuah lirik lagu. Lagu ni memang aku minat bagai nak gila sebab penyanyi ni memiliki suara yang sangat lantang. Alangkah bestnye kalo aku dapat nyanyi macam suara dia. Tapi apakan daya, suaraku sangat merdu untuk mendendangkan lagu sehinggakan menyebabkan hujan petir..haha..

Sebenarnya dari dulu aku dah punyai tabiat tulis lirik lagu omputeh especially kalo lagu tu aku suka dengar. Kiranya macam hobi la jugak. Dulu waktu takde komputer bagai, aku dengar lagu kat hp @ radio je. Kadang-kadang tu rakam lagu guna perakam suara kat hp semata-mata nak ambil lagu yang diinginkan. Hehe..macam kelakar pulak bila diingat balik. Sebenarnya, tu merupakan salah 1 cara untuk aku belajar bahasa omputeh. Bagi aku memang sangat berkesan untuk aku belajar bahasa omputeh ni. Sebab tu la aku amalkan sampai sekarang cara cenggini. Tapi takde la terer mana pun. Kalo setakat berspeaking yes no tu  kira ok la..hikhik..>.<

Aku rasa lain orang lain jugak cara belajar bahasa omputeh ni. Ade yang ngadap newspaper omputeh hari-hari. Yang tak faham pun mungkin akan faham jugak. Tu pun kalo ade usaha tekad untuk belajar. Sekarang ni, aku pun cuba-cuba untuk baca newspaper omputeh..walaupun kadang-kadang ade blur sikit..hihihi..tapi takpe la kan, mungkin dengan cara macam tu lama-lama boleh jadi pandai daripada tak belajar apa-apa kan..

Dulu, aku memang tersangat la tak suka nonton citer-citer omputeh. Tapi ada 1 masa tu, aku ubah pendirian aku. Daripada tak suka nonton, boleh pulak aku jadi suka. Sebabnya, aku rasa mungkin dengan cara nonton citer-citer omputeh, mungkin boleh membantu sedikit sebanyak untuk belajar kemahiran berspeaking.

:: Teringat zaman sekolah rendah dulu, "Teacher, may i passed away..?" hahahaha.. =D



Menegur jangan sampai menghina


Hai alls..salam 1 Malaysia..

Rasa-rasanya semua orang pun mesti akan rasa "terasa" kiranya ada orang yang menegur seolah-olah menghina. Orang yang jenis berfikiran positif pun mesti jugak akan terasa walaupun sedikit dengan teguran seperti itu

Tak salah untuk menegur, tapi menegur pun mesti la kena dengan cara yang betul. Kadang-kadang niat baik si penegur untuk menegur boleh disalahertikan oleh si penerima teguran sebagai menghina.Sebab tu sebelum melepaskan teguran kena fikir banyak-banyak kali supaya takde salah faham timbul antara si penerima teguran dengan si pemberi teguran.

Walau kawan rapat sekalipun kadang-kadang menegur dengan cara yang salah boleh menyebabkan secara tak langsungnya hati dan perasaan terluka. Sebabnya hal ini sememangnya tersangatlah sensitif untuk si penerima teguran. Bagi pendapat aku la kan, teguran yang secara "melulu" memungkinkan si penerima teguran boleh hilang keyakinan diri.

:: Jangan merasa diri terlalu sempurna untuk menghina/memandang rendah terhadap orang lain...

#google


DIFFERENCES BETWEEN A GIRL AND A WOMAN


Hai alls.. salam 1 Malaysia..


Semalam bukak FB tertengok tentang perbezaan antara perempuan & wanita..Macam menarik je, sebab tu syer kat sini untuk bacaan sama-sama.. 

»A Girl searches for a rich man.
»A Woman searches for a caring and loving man.


»A Girls envies those who move ahead and hate the players.
»A Woman shares their knowledge and help others move ahead by not hating the players but teaching them the rules to the game.


»A Girl measures her man's worth by the weight of his pocket.
»A Woman measures her man's worth by his level of Wisdom and the fear of God, and how disciplined he can be towards his finances.


»A Girl breaks up with silly excuses.
»A Woman has endurance, knowing that everything happens for a reason.


»A Girl thinks about present.
»A Woman thinks about the future of you and herself.


»A Girl loves to have many guys going after her.
»A Woman knows the law of demand (Cheap things have high purchasers).


»A Girl takes relationship affairs outside.
»A Woman solves the problems within herself and her partner.


»A Girl demands for money to buy make-Ups.
» A Woman demand for money to fulfill her plans.


»A Girl gets hurt by one man and makes all other men pay for it.
»A Woman knows that, that was just ONE man.


»A girl is "learning"...A woman"knows."
 

#google


Jika DIA Jodohku..


Bukan serik, tapi berhati-hati..

Bukan jual mahal, tapi takut tiada pembeli..

Bukan tak cari, tapi tak percaya pada diri..

Bukan perasan lawa, tapi jauh panggang dari api..

Bukan tak berdoa, tapi mungkin tak cukup lagi..

Bukan ego, tapi terlalu rasa rendah diri..

Bukan buat bodoh, tapi buat-buat gembirakan diri..

Bukan memilih, tapi sekurang-kurangnya DIA ada harga diri..

Seandainya DIA jodohku, aku berserah pada Yang Maha Esa..









Muncul dalam diam~


Hai alls..salam 1 Malaysia..

Fuh. Dah dekat 3 bulan pulak tak terupdate blog ni..ada macam orang merajok tak? tehee.. ^.^

Banyak benda rasanya yang aku dah ketinggalan. Blog walking pun langsung takde. Nak cakap sibuk, takde pulak. Mungkin disebabkan aku yang malas kot. Erk ! Mane ade....em..cuma malas sikit je..hikhikhik..

Untuk entri kali ni, tak banyak sangat la nak pung pang..pung pang..cuma nak memunculkan diri untuk seketika je..Mungkin lepas ni, aktif sikit demi sedikit kot..

Rasanya...setakat ni je kot..-_-'

 

SEDARKAN DIRI


Hai alls..salam 1 Malaysia..

Sekarang on the way menghampiri pukul 12. Nampak gayanya peluang untuk jerawat tumbuh subur meliar kat muka aku ni sangat cerah. Ah..bencinya..Aku benci ko jerawat. Isk. Isk.

Sekarang ni aku tengah bengang ngan sikap "boy freind" aku, sebab tu aku dah melanggar disiplin diri yang aku telah senaraikan senyap-senyap dalam hati. Aku tidor lambat ! Bengang tersangat bengang aku bila...ah, lupakan je la..-..-'

Memandangkan aku belum tido lagi ni, jadi aku nak syer sebuah cerita hari isnin yang lepas. Mungkin dah basi dah cerita ni, tapi tak basi pun dalam ingatan aku ni.

Ceritanya begini,

Hari isnin lepas seperti biasa aku cuti. Dan setiap kali cuti, aku mesti ada plan nak buat. Hari isnin tu aku takde plan apa-apa. Jadi aku plan nak dok kat rumah je. Rehat-rehatkan diri. Tapi kawan aku ajak aku temankan dia. Disebabkan aku ni sememangnya suka berjalan, jadi aku batalkan plan nak dok kat rumah sepanjang hari tu.

Jalan punya jalan perut pulak kelaparan. Aku ingatkan aku sorang je tgh kebulur. Rupanya kawan aku macam tu jugak. Jadi kitorang pun singgah kat kedai makan & order makanan. Sambil kitorang tengah dok menunggu makanan kesampaian kat meja kitorang, sambil tu kitorang borak-borak la. Dalam masa kitorang borak, aku tertengok sorang uncle tua duduk tak jauh dari tempat aku ngan kawan aku. Sambil aku borak ngan kawan aku, sambil tu jugak aku dok perhatikan uncle tua tu.

Dari pemerhatian aku, uncle tua ni nak mintak makan. Sebab tu dia duduk kat meja tu. Dari segi pemakaian uncle tua tu tak macam orang tak betul. Tapi tengok gaya dia macam orang tak betul pulak. Sambil aku duk tengok uncle tua tu & borak ngan kawan aku, jadi makanan order kitorang pun sampai. Masa makanan kitorang dihidang aku tengok uncle tua tu tengok orang sekeliling dia yang tengah syok makan. Serius. Kesian aku tengok uncle tua tu. Walaupun dia tak betul, tapi aku tetap kesian tengok dia.

Aku makan sambil dok perhatikan uncle tua tu. Uncle tua tu mintak makan lagi ngan tauke kedai makan. Tapi tauke kedai buat tak tau je ngan uncle tua tu. Bila dah tengok macam tu lagi la aku kesiankan uncle tua tu. Dalam diam sambil aku makan aku terfikir nak suh tauke kedai tu bagi makan kat uncle tua tu dan aku tolong bayarkan. Tapi tak kesampaian sebab ada sorang pak haji yang sangat baik hati telah pun mendahulukan hasrat aku tu.

Bila ingatkan balik peristiwa tu, aku dapat rasakan yang peristiwa tu telah memberi kesedaran kat aku. Kesedaran ape? Ntah la..aku pun tak tau camne nak terangkan ape kesedaran tu..yang pasti aku dapat merasakan yang aku baru tersedar....


stress kerana jerawat


Hai alls..

Hari ni aku takde masalah sangat dah nak online. Jadi, dapat lah aku online sepuas-puasnya. Kalo hari lain tu, memang tersangat la susah nak online. Yela, orang tak senang tengok kita beronline kan, jadi ade-ade je cara orang tu nak buat kita tak dapat online seperti biasa. Jadi, bila berdepan dengan orang macam ni, terpaksa je la aku bersabar..selagi aku mampu bersabar.

2 3 hari ni aku stress giler gara-gara jerawat tumbuh kat kulit muka aku ni. Eh. Bukan ke disebabkan stress jerawat tumbuh..ape-ape je la. Dulu, aku takde masalah camni. Jerawat tak sudi pun nak singgah kat kulit muka aku ni mase tu. Memang licin putih melepak kulit muka aku masa tu. Siap ade kawan yang tanya tentang produk yang aku gune.

Aku tak tau nape sekarang jerawat seakan-akan berpakat nak datang ramai-ramai kat kulit muka aku. Nak cakap aku tak cuci muka, memang aku pagi malam dok tonyoh pencuci muke kat muka aku ni. Nak cakap aku gune make up tempek bermacam-macam kat muka, takde pulak rasanya. Ok, takmo cakap penyebab lagi la ye..Nanti bertambah stress pulak aku, semakin banyak pulak jerawat beranak-pinak kat muka aku ni.


Aku dah tak tau dah produk ape lagi yang boleh tolong aku untuk memulihkan jerawat aku ni. Terlalu banyak dah produk yang aku cube, tapi semuanya macam takde makna je. Dan satu pembaziran telah dilakukan untuk membeli kesemua produk-produk tersebut apabila tidak digunakan. Nak gune produk mahal, rasanya buat masa ni aku belum mampu lagi nak memiliki. Even aku dah bekerja, tapi bajet aku belum stabil lagi untuk semua tu. Apalagi untuk aku membuat rawatan melalui specialist. Confem kebulur aku hujung bulan.

p/s : sekarang ni pun tengah dok survey produk apa yang boleh tolong aku hapuskan jerawat ni~


Nuffnang pilih aku???


Hai korang..

Lame pulak rasanya dah tak buat entry ni ye..Jenguk-jenguk blog tu ade, cume nak buat entry tu keadaan sangat dengkikan aku. So, ape nak buat la kan, terpaksa la jenguk intai-intai je blog aku ni. Hehee..

Tadi aku check email aku. Mane la tau ade email bagitau yang aku menang duit RM 100,000..Gila ape orang nak bagi percuma duit banyak tu..hahahaha..Berbalik kepada cerita check email tadi, aku ade terima offer dari Nuffnang. Nuffnang offer aku untuk ambil bahagian dalam kempen Blogbuster. Kiranya aku ni salah sorang insan yang dipilih diorang untuk join kempen ni. ^_^




bukti*
 
Menurut butir-butir yang aku baca tadi, sekiranya aku nak menjoinkan diri ;

1. aku perlulah membuat video pendek (10 saat) berdasarkan ringkasan diberikan dalam tab Blogbuster.


2. Pastu, video tu haruslah diupload di ruang yang disediakan.


3. Dan sekiranya video tu dipilih untuk mengikuti kempen tersebut, so video tu akan dipaparkan dalam ruangan iklan blog kita. Sekiranya tak terpilih, makanya video tu pun tak dipaparkan la ye..

Bila dah ade offer macam ni teringin jugak nak join. Mane la tau, ade lucky pulak melekat kalo join. Bak pepatah, tuah ayam nampak dikaki, tuah aku ni takde sape yang boleh nampak..hihihi..Kalo aku join terfikir pulak camne nak buat video tu. Pastu nak kene edit-edit bagai. Pasal edit-edit ni aku mane reti sangat.

Emm..camne eh, nak join ke tak ni.. -_-'





#wordless wednesday


Hai alls...salam 1 Malaysia...





# i think i'm in love.. -_-'


perasaan "berhantu" datang kembali + cirit birit !


Hai alls..salam 1 Malaysia..

Sedar tak sedar rupanya sekarang dah masuk bulan Mac eh. Tak terasa pulak masa berjalan sangat pantas. Dan kebelakangan ni aku dah tak aktif sangat nak "menghidupkan" blog aku dengan membuat entry baru, melainkan menjadi silent reader je.
 
Beberapa hari ni, perasaan "berhantu" tu kembali lagi. Kembali untuk membuat gangguan dalam jiwa aku. Semakin aku elakkan, semakin dekat pulak datang untuk mengganggu ketenteraman jiwa aku. Semenjak gangguan ni kembali mengganggu jiwa aku, aku dapat rasakan yang aku dah tak setenang seperti sebelum ni. Kadang-kadang aku seringkali terfikir, kenapa aku perlu menanggung beban perasaan "berhantu" ni. Semakin ditahan, semakin terseksa la jawapnya. Semakin terasa sakitnya bila lama-lama tersimpan dalam hati hingga menyebabkan jiwa kucar-kacir..dan akhirnya menyebabkan cirit birit. Erk..apakah? =,='

Bercakap pasal cirit birit ni, hari tu aku baru je kena. Cirit birit sekali ngan muntah-muntah. Kata sis aku, kemungkinan aku keracunan makanan. Tapi seingat aku, takde pulak aku makan benda-benda yang pelik. Dan seingat aku, aku cuma makan seketul ayam kepci je. Bila fikir balik, takkan disebabkan ayam kepci tu aku boleh keracunan makanan. Tapi kan, aku rasa mungkin disebabkan aku tak makan langsung..pasal tu boleh jadi camtu. Em.. -_-?

Oleh kerana dalam masa yang sama perasaan "berhantu" atau lebih dikenali sebagai perasaan rindu tu datang menerjah jiwa aku, jadi aku anggap aku sangat merindu 'orang tu' sehinggakan boleh menyebabkan cirit. Isk. Ade ke sampai macam tu sekali? =_='

Apa-apapun untuk kesimpulan cerita, aku sangat merindukan 'orang tu'. Aku dah pi luahkan, dan 'orang tu' pun macam aku jugak. Lepas je dapat tau, aku gembira sangat....tapi takde la gembira sampai tercirit pulak. Isk. Tiada yang mustahil eh?? Haha. =D



bukak pesbuk banyak-banyak sebab nak main game sorang-sorang


Hai alls..salam 1 Malaysia..

Sekarang ni asal je sebelum tido mesti aku beronline dulu. Dulu takde pulak macam ni. Dulu, aku tido awal..takde mase nak bukak laptop sebab sebok nak bagi mata tido puas-puas.. Haha. Angin ntah apa yang merubah aku sekarang ni. Mungkin angin berubah disebabkan menanggung perasaan "berhantu" tu kot.-.-'

Selalunya kalo aku mengonlinekan diri, mula-mula aku bukak pesbuk dulu pastu baru bukak blog. Sebabnya aku main game Farmville. Haha. Rasa macam best je sebab dapat buat bisnes pastu boleh ternak bermacam bagai binatang. Sambil tu jugak boleh tanam bermacam-macam tanaman, sampaikan ada tanaman yang dah masak & boleh dituai tak sampai berbulan-bulan. Kalo realiti macam tu, confem duduk berkebun je aku.. Takyah pegi kerja dah. Hahaha

Bercerita pasal game pesbuk ni, dulu mula-mula game pesbuk diperkenalkan aku main game cityville. Dan masalah takde jiran menyebabkan aku stop main. Spoil dah feel aku nak main. =,=. Ye la, kebanyakkan kawan-kawan aku takde main game macam ni. Kalo ade pun, sorang dua je. Mane cukup kan kalo nak buat jadi jiran. Jiran ni penting, sebab boleh tolong sesama lain. Hee..

Berbulan-bulan aku tak main game pesbuk kalo tak silap aku, sebabnya majok takde jiran. Haha.. =P Sampai lah ada 1 hari tu, aku boleh tetiba terbukak game farmville bila tengok banyak kawan aku main. Start dari hari tu la aku main game farmville tersebut. Dan setakat ni ok aku main, takde masalah sangat..sebab jiran aku boleh dikatakan banyak jugak sebab adanya function community neighbor.



Bila aku ingat balik waktu aku main game cityville, rasa kelakar je rasa. Mane taknya, boleh pulak aku bukak banyak-banyak akaun pesbuk sebab nak main game tu. Jangan salah faham ye, aku bukak pesbuk banyak-banyak bukan disebab hendakkan nak menipu orang lain semata-mata. Aku cuma nak main game sorang-sorang je. Dengan kata lain aku main ngan aku sendiri je. Eh. Lain je bunyi. Serupa macam orang sakit mental je. Hahaha.. =D

# tapi kan kalo main sorang-sorang lagi best.. hehehe.. =P=D

 

Derita merindu~


Hai alls..salam 1 Malaysia..

Sekarang dah tak selalu sangat dah nak updatekan entry. Lagipun kalo nak updatekan entry tunggu rasa betul-betul nak menaip & ada benda nak ceritakan baru aku buat entry baru.

Entry ini berkisar hati..

Sekarang ni aku tengah menanggung beban merindu seseorang. Sesak je nafas bila terpaksa menahan perasaan camni. Aku nak sangat supaya benda-benda macam ni dijauhkan dari hidup aku. Tapi, semakin aku menjauh, semakin dekat perasaan tu datang.

Kehadiran "dia" semula menyebabkan aku menjadi tak menentu setiap masa. Aku cuba berlagak seperti biasa, tapi hati tak boleh tipu. Memang terasa sangat berat kat hati bila menanggung perasaan macam ni. Seolah-olah aku sedang memikul beban yang sangat besar.

Sepanjang perasaan aku mengalami gangguan ni, aku cuma memendam dalam hati apa yang aku rasa. Tapi bila dah lama-lama pendamkan semua tu, aku rasa yang aku sedang menderita menahan perasaan. Semakin lama semakin parah.

Bila dah keadaan macam ni, aku cuma berserah kepada takdir untuk menentukan. Aku cuma redha dengan keadaan macam ni. Selagi aku mampu, selagi itu aku akan cuba memujuk hati untuk menahan perasaan ni.



- ini lah yang dikatakan derita merindu


apabila masalah sudah diketahui


Hai alls...salam 1 Malaysia..

Tadi aku godek-godek lagi penyebab masalah yang sedang dialami blog aku seperti yang aku ceritakan dalam entri ini & ini. Huh ! Akhirnya, berjaya jugak masalah diketahui ye, biarpun masalah tersebut belum diselesaikan lagi sebabnya aku masih bingung macam mane nak selesaikan. =_='

Tadi aku cuba satu persatu cadangan @ pendapat dari mereka yang sudi beri komen dalam kotak komen aku untuk entri ini. Dan salah satunya dapat membantu aku untuk mengetahui masalah tersebut. Terima kasih bebanyak ye. ^_^

Mula-mula aku bingung sekejap fikirkan apa yang telah mengganggu blog aku tu. Tu pun disebabkan gangguan disebabkan tuan punya blog. -_-' Disebabkan aku takmo sia-siakan blog aku macam tu je, aku teruskan memikirkan apa yang menyebabkan blog aku sedemkian rupa. Rupanya,  software mozilla firefox aku ada masalah sikit. Aku tahu pun lepas aku cuba bukak blog menggunakan software google chrome. Bila je aku bukak menggunakan software google chrome jadi aku cuba follow mereka yang sudi follow aku tu. Dan sememangnya aku dapat follow & sign in dalam follower widget. Lepas tu, aku cuba lagi menggunakan software mozilla firefox. Sebabnya mana la tau kan tiba-tiba ok macam biasa. Tapi masih jugak macam yang hari tu.

Sonang pulak hati den. Eh. betul ke apa yang aku sebutkan tu. = ='


Masalah dah diketahui, jadi cara untuk menyelesaikan masalah pulak masih dalam pertanyaan. Adakah aku perlu installed software mozilla firefox baru..Bukan apa, aku tau guna je, tapi bila dah masalah macam ni berlaku tungganag langgang pulak memikirkan cara untuk menyelesaikan.. 

# rasa-rasanya perlu installed baru, sebabnya aku lagi suka guna software mozilla firefox.

 

Masalah lain pulak muncul !


Hai alls...salam 1 Malaysia....

Adoi..macam-macam pulak masalah yang timbul lepas aku cuba godek-godek setting akaun blog aku haritu. Aku ingatkan semua dah kembali normal seperti biasa. Tapi sekarang ni timbul pulak masalah lain...macam mane pulak ni ye,.Leceh lah kalo camni. *tu la kau, tangan gatal sangat nak godek itu ini. -_-'

ni la bukti aku tak dapat follow balik

Tadi, bukak je blog aku tengok ada follower baru. Terima kasih ye sebab sudi follow aku. So sebagai menghargai kesudian diorang memfollow aku, jadi aku pun follow diorang balik, Dalam masa aku nak follow diorang, timbul masalah aku tak dapat nak follow diorang balik Nape eh? Aku yang sememangnya cepat kebingungan pun jadi blurr. Tak tahu apa punca penyebab sedangkan aku lah yang pemuncanya. Haish. Macam-macam pulak masalah datang. Dah pulak tu aku tengah mengalami gangguan mental perasaan di saat-saat macam ni. +_+

Em, korang yang ada terbaca entry aku ni tau tak penyelesaian untuk masalah tak dapat follow orang?? Kalo ade tu, share la ngan aku ye. Ni pun tengah dok perah otak fikirkan camne nak baiki balik supaya dapat kembali follow seperti biasa.

# harapnya dapat pulih seperti biasa.


Pertukaran yang tak menjadi !


Hai alls...salam 1 Malaysia..

Hari ni hari yang sangat membingungkan aku. Sampaikan aku dah tak dapat nak fikir apa-apa dah. Nak fikir, tapi aku tak tahu apa yang aku fikirkan tu. Eh. Camne tu ek? -_-'

Dari pagi tadi sampai sekarang ( 2.45pm) aku asyik dok atur-atur akaun blog aku ngan akaun email. Niat kat hati nak tukar nama blog, jadi aku pun tukar la. Bila dah tukar nama blog, aku terfikir pulak nak tukar nama email serentak. Biar nampak seiring ngan nama blog aku tu. Tukar punya tukar tak dapat. Pastu tanpa segan silu idea aku nak gune akaun email baru datang menerjah dalam fikiran aku tu. Jadi aku pun cepat-cepat bukak akaun email baru. Akaun email lama aku tukarkan dengan akaun email baru. Tak lama pastu siap. Hati pun banyak suka.

Tapi.................................................................

Bila aku check balik semua yang aku tukarkan tadi, aku seolah-olah dapat merasakan ada something wrong ngan blog aku. Jadi aku pun belek-belek blog aku tu. Belek punya belek, tak bernafas aku untuk seketika. Ye la, tengok semua setting dalam blog pun tertukar jugak mane tak bikin hati cuak. Dah pulak tu aku mane reti sangat pasal setting-setting bagai. (tapi tangan aku gatal pulak nak tukar tu tukar ni)

And then, aku cuba kembalikan keadaan tersebut menjadi seperti biasa. Lama jugak aku nak pulihkan keadaan blog aku tu. Sampaikan otak aku seolah-olah kondem akibat terlalu kebingungan.


Duck face & IC


Hai alls...salam 1 Malaysia...

Hari ni aku kembali bekerja seperti biasa. Rupanya hari ni orang masih bercuti sakan., patut la lengang semacam je aku tengok keadaan persekitaran di bandar tadi. Apa-apa pun aku masuk kerja hari ni masih dalam keadaan mood bercuti. Hehe.. =D

Apa yang aku nak ceritakan kat sini adalah mengenai IC / IDENTITY CARD / KAD PENGENALAN. Sekarang aku tengok baby yang baru lahir pun dah ada IC jugak. Tapi kalo tak silap aku IC diorang dikenali sebagai MY KID. Berwarna pink pulak tu. Dulu zaman kitorang takde lagi kan. Yang ade pun cuma nombor sijil lahir je. Pastu abis je darjah 6 baru boleh tukar. Tak macam zaman budak sekarang, keluar je dari perut terus dah dapat IC. Almaklum lah kan, zaman dah berubah kata kan !

Kalo IC untuk orang dewasa, yang terbaru nya pulak ada 2 wajah kita kat IC tu. 1 gambar kecik, 1 gambar besar. Dengar kata, sape-sape yang masih menggunakan IC lama boleh tukar yang baru. Tu aku tak pasti sangat lah, sebabnya aku cuma dengar cerita orang je.

Sambil aku terfikir pasal IC baru tadi, aku tertanya-tanya kat aku sendiri..gambar IC tak boleh buat muka 'duck face' ke? Tak pun senyum sokmo ke. Bukan ape la, setahu aku gambar IC kebanyakkan muka serius habis. Ada jugak muka yang seolah-olah menahan bijik mata yang hampir nak terkeluar sebab terkena pancaran cahaya dari kamera.

Bayangkan kalo IC boleh buat gaya-gaya mimik muka yang bermacam bagai. Rasa-rasanya mungkin IC tu dah tak macam IC dah. Hahaha.




*dua-dua pic ni aku pinjam dari google ye

p/s : Ade yang cakap, kalo nak tengok muka yang sebenar tengok je kat IC. -_-'



sotong terbang?


Hai alls...feel in good to meet you all again..hehe..

Hari ni aku kerja half day. Ahad cuti, isnin pun cuti. Ah. Masyuknya apabila dapat bercuti biarpun tak banyak hari. Sekarang aku tengah menahan sakit perut akibat terlalu kenyang. Gara-gara makan tak henti-henti menyebabkan aku dah tak berdaya dah nak buat apa-apa sekarang selain baring & menaip isi cerita yang aku memang nak ceritakan kat sini. Tu la kan, seharusnya berhenti sebelum kenyang, tapi aku main belasah je bila dah tengok makanan. Nak tambah isi badan katanya. Tapi tak jugak pandai berisi. Yang berisi pun hanyalah lemak di perut. Misteri kan..>_<

Memandangkan aku kerja half day je hari ni, jadi kerja aku hari ni hanyalah membelek toilet paper newspaper sementara menunggu jam nak balik. Belek punya belek newspaper tu aku terbaca pasal cerita sotong yang boleh terbang. Korang percaye ke sotong boleh terbang? Aku mulanya memang tak percaya. Tak pernah tahu pun aku yang sotong ni pandai terbang. Yela, bila fikir selogiknya, sotong mane ada sayap macam burung kan. Apsal pulak boleh pandai terbang kan. Cuba korang tengok gambar kat bawah ni. Nak cakap macam kapal terbang tak jugak. Nak cakap burung terbang macam bukan burung jugak.

gambar ni aku kutip dalam newspaper online.

Mengikut sumber yang aku baca, sotong ni boleh terbang lebih daripada 30 meter melalui udara pada kelajuan yang lebih cepat disebabkan ingin melarikan diri daripada pemangsa.

Nak tahu lebih lanjut sila klik SINI ~

Mula-mula aku baca tadi macam pelik je. Yela, sotong mana boleh terbang kan. Rupanya dia hanya dapat melompat je. Aku ingatkan dia terbang macam burung tadi. -_-'






Depan baik, belakang macam beruk


Hai sume.....salam 1 Malaysia..

Rasanya dah lama dah aku tak buat entry. Lepas je aku buat entry yang ni aku memang sangat sibuk memanjang. Jadi nak jenguk-jenguk blog memang payah sebab takde masa. Tapi sekarang aku dah tak sibuk sangat lagi dah.

Sepanjang kesibukan aku melanda, macam-macam je perkara yang berlaku. Salah satunya perkara yang berlaku tu moto aku "dijahanamkan" oleh seseorang yang kononnya depan aku tunjuk baik, tapi belakang aku sebijik macam beruk yang baru dilepaskan dalam hutan. Dah pulak tu orang tu kerja sekuriti. Sepatutnya sekuriti tolong tengokan harta benda kita kat tempat awam, tapi dia pulak tolong jahanamkan harta benda orang pulak. Sekuriti ke ape tu? Macam taik je..

Nak cakap aku ade buat salah ngan dia, takde pulak. Sebab aku tak rapat sangat pun dengan dia. Kalo nak cakap dia iri hati ngan aku, aku tak tau pulak benda ape yang dia irikan sangat ngan aku. Tak sangka jugak aku ade manusia macam ni dalam dunia ni. Kita baik ngan dia, pastu dia pulak buat perangai beruk dia kat kita.

google pic

p/s : aku sememangnya bersabar~








Jiwa kacau


Hai alls...salam 1 Malaysia...

Oyeah...laptop aku tak jadi arwah. Tak sangka dia boleh hidup balik. Gumbiranya.. tadi baru je lepas gi survey laptop baru. Pastu balik je rumah tengok-tengok laptop aku tu dah siap direpair oleh abang aku. Trimas ye bro..! Selamat duit aku kali ni. ^___^

Oke, laptop dah kembali sedia kala..aktiviti pun turut seperti sediakala jugak. Hikhik..happynya la pulok. =)
Sebenarnya sepanjang aku tak berbloging hari tu aku sedang memendam perasaan yang sangat hebat sehingga menyebabkan jiwa & fikiran aku sedikit kacau. Nak luahkan tak tahu nak luahkan kat sape. Nak cerita dalam blog, macam tak sesuai je..em..takpe lah, cerita sikit pun kira ok la.

Aku rasa sekarang pun jiwa & fikiran aku tak tenteram bila asyik fikirkan benda yang sama. Ye la, semenjak ex aku meluahkan perasaan dia terhadap aku hari tu mane taknya aku tak keruan jadinya. Tambahan pulak aku masih mempunyai perasaan terhadap dia. Tapi dalam masa yang sama aku dah bersama orang lain. Aku takmo sakitkan hati orang lain hanya untuk kepentingan diri sendiri. Tapi aku kebingungan disebabkan aku tak dapat hilangkan perasaan aku tu terhadap ex aku tu. Lupakan je? Bagi aku tak semudah seperti yang dibayangkan. Sakitnya hati, hanya Tuhan saja yang tahu.



#entri ini hanyalah untuk luahan hati..


SEGMEN : SAYA BLOGGER DARI NEGERI..


Hai alls..salam 1 Malaysia...

Hai korang..lama tak jumpe ye..aku rase macam dah lama aku tak blogwalking, tak buat entry & tak balas kunjungan korang-korang sume yang sudi datang ke blog aku ni. Ye la, semenjak laptop aku kondem aku dah tak dapat buat aktiviti biasa yang aku buat dah. Kali ni laptop aku memang dah betul-betul rosak dah. Dengan erti kata lain laptop aku dah jadi arwah. Dan sekarang ni pun aku curi-curi buat entry gune komputer ofis. Oh. nasib sangat menyebelahi aku hari ni. ^__^

Sebenarnya lepas je edit-edit blog aku hari tu, niat dalam hati nak join segmen. Memandangkan segmen tu memang sangat menarik perhatian aku. Bila je bukak laptop, tup-tup tengok laptop dah tak dapat on dah. Alahai..macam-macam je masalah menimpa aku.. -__-'

Oke la ye..takmo cakap banyak-banyak giler..memandang aku dah tengah taip menaip ni aku nak teruskan niat aku hari tu.

Klik SINI untuk join !
  • blogger dari Sarawak - tinggal di bandar Sibu dan berasal dari daerah kecil yang dikenali sebagai Dalat.
  • Memandangkan Dalat merupakan tempat asal usul aku, so aku nak share sedikit makanan yang boleh dikatakan best. Dan kalo tak silap, makanan tersebut tak dijumpai di tempat lain melainkan di kawasan Dalat ataupun sekitar Mukah (Mukah merupakan bandar kepada Dalat). Aku tak pasti samada kawasan lain ade ke tak makanan macam ni, sebab tu aku tak berani nak ceritakan kat sini. 
-dikenali sebagai ulat mulong @ ulat rumbia dalam bahasa melayu.
-bagi kitorang yang berbangsa Melanau, ulat ni kami kenali sebagai Si'et
-selalunya ulat mulong akan digoreng dan dimakan dengan sagu.

 -dikenali sebagai sagu
-sagu ni berasal dari pokok mulong @ pokok rumbia (kiranya beradik dengan ulat tadi la)
Proses untuk membuat sagu ni aku tak pasti sangat, tapi yang pasti proses pembuatannya amatlah panjang untuk menjadikannya berbiji-biji macam dalam gambar tu.

Sampai disini saje la penjelasan tentang makanan best tu ye, nak cakap banyak tak boleh la pulak..pasal aku curi-curi gune komputer opis ni.

#Niat dalam hati nak beli laptop baru, tapi...tab pc pun nak jugak..=,=' (rambang mata - rambang   hati)

#bagi yang sudi dan dah follow aku tu, inform kat cbox lah ye..nanti senang aku follow korang balik. Jangan lupe klik-klik iklan aku tu..hehehe.. >___<



Entry untuk New Year..


Hai alls..salam 1 Malaysia..

Happy New Year 2013 !!! ^_______^

Hai korang..lama tak jumpa..hekhek..Malam tadi aku nak buat entry untuk New Year la kononnya, tapi aku tau line broadband aku sememangnya slow pada waktu malam, pasal tu aku tunda pergi hari ni entry ni. Lagipun hari ni aku kerja, jadi kalo nak buat entry boleh lah laju-lajukan line broadband aku tu ngan wifi yang sedia ada.

Tahun baru macam ni mesti sume orang ade buat azam kan. Aku pun macam tu jugak. Tapi kalo tak silap ingatan aku, tahun lepas aku takde buat apa-apa azam. Pasal tu aku rasa kehidupan aku seolah kosong je. Tahun ni tergerak pulak hati aku nak buat azam sungguh-sungguh. Dalam azam tu, aku selitkan perancangan yang harus aku buat untuk aku capaikan azam aku tu. Moga-moga semuanya dipermudahkan oleh NYA.

Setakat disini sahaja apa yang aku nak cerita-ceritakan untuk entry ni. Jumpa di next entry. ^__^

SELAMAT TAHUN BARU. SEMOGA TAHUN INI MEMBAWA BERKAT DAN MEMBERI REZEKI UNTUK KITA SEMUA.
  

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hak Milik Peribadi Alialia/2012-2013