SEGMEN : SAYA BLOGGER DARI NEGERI..


Hai alls..salam 1 Malaysia...

Hai korang..lama tak jumpe ye..aku rase macam dah lama aku tak blogwalking, tak buat entry & tak balas kunjungan korang-korang sume yang sudi datang ke blog aku ni. Ye la, semenjak laptop aku kondem aku dah tak dapat buat aktiviti biasa yang aku buat dah. Kali ni laptop aku memang dah betul-betul rosak dah. Dengan erti kata lain laptop aku dah jadi arwah. Dan sekarang ni pun aku curi-curi buat entry gune komputer ofis. Oh. nasib sangat menyebelahi aku hari ni. ^__^

Sebenarnya lepas je edit-edit blog aku hari tu, niat dalam hati nak join segmen. Memandangkan segmen tu memang sangat menarik perhatian aku. Bila je bukak laptop, tup-tup tengok laptop dah tak dapat on dah. Alahai..macam-macam je masalah menimpa aku.. -__-'

Oke la ye..takmo cakap banyak-banyak giler..memandang aku dah tengah taip menaip ni aku nak teruskan niat aku hari tu.

Klik SINI untuk join !
  • blogger dari Sarawak - tinggal di bandar Sibu dan berasal dari daerah kecil yang dikenali sebagai Dalat.
  • Memandangkan Dalat merupakan tempat asal usul aku, so aku nak share sedikit makanan yang boleh dikatakan best. Dan kalo tak silap, makanan tersebut tak dijumpai di tempat lain melainkan di kawasan Dalat ataupun sekitar Mukah (Mukah merupakan bandar kepada Dalat). Aku tak pasti samada kawasan lain ade ke tak makanan macam ni, sebab tu aku tak berani nak ceritakan kat sini. 
-dikenali sebagai ulat mulong @ ulat rumbia dalam bahasa melayu.
-bagi kitorang yang berbangsa Melanau, ulat ni kami kenali sebagai Si'et
-selalunya ulat mulong akan digoreng dan dimakan dengan sagu.

 -dikenali sebagai sagu
-sagu ni berasal dari pokok mulong @ pokok rumbia (kiranya beradik dengan ulat tadi la)
Proses untuk membuat sagu ni aku tak pasti sangat, tapi yang pasti proses pembuatannya amatlah panjang untuk menjadikannya berbiji-biji macam dalam gambar tu.

Sampai disini saje la penjelasan tentang makanan best tu ye, nak cakap banyak tak boleh la pulak..pasal aku curi-curi gune komputer opis ni.

#Niat dalam hati nak beli laptop baru, tapi...tab pc pun nak jugak..=,=' (rambang mata - rambang   hati)

#bagi yang sudi dan dah follow aku tu, inform kat cbox lah ye..nanti senang aku follow korang balik. Jangan lupe klik-klik iklan aku tu..hehehe.. >___<



25 comments:

  1. Biasa tgk kat tv tenang food ni, tapi ak berani lagi
    Ah nak cuba. Hehe

    ReplyDelete
  2. Good Luck Cik Que..
    lahh laptop rosak kah?? kena beli baru dah kot..patut lama tak nampak..hehe..

    ReplyDelete
  3. @myfreeminded aku belum pernah lagi try mkn..hihihi..

    ReplyDelete
  4. @aTieYusof Family ye la kak..laptop rosak rase tak senang duduk je..hihi..

    ReplyDelete
  5. Patutlah dah lama tak nampak..laptop rosak ye..hehe..rindu..ulat rumbia tu..selalu tengok dekat tv dulu..macam best je.. Rasa dia macam mana ye.

    ReplyDelete
  6. KTK ORG DALAT?LAKI KMK ORG OYA..DOLOK GIK KECIK2 ADA NYA MAKAN ULAT MULONG YA..NEKTOK DH BESAR PANDEY GELIKNYA

    ReplyDelete
  7. @Nurul Aini wah..tak sangke ye ade org rindukan cik Que ni...terharunya..hikhik..=P

    em..sbnrnya cik Que belum pernah mkn lgi ulat tu...hihihi..dengar kata rasa dia sangat sedap..especially kalo yg digoreng..

    ReplyDelete
  8. @Bui Junaidi aok..owg dalat lh kmk tok..wah..selalu lh ngagak dalat mun cam tok ow..:)

    ng ada owg cm ya..tp ya kira ok lh..seumur hidup kmk tok ng x pnah mkn lu jk ulat ya..huhu..

    ReplyDelete
  9. Cik Que makan ulat tu ke? apa rasa dia?

    ReplyDelete
  10. hye cik que..ciksue join juga selamat bersegmen dear :D

    terubok masin my peberet.belom penah sampai lagi sarawak.

    http://lobaksusue.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    ReplyDelete
  11. Singgah dari segmen y sama ^^
    dri Kelantan ^^ btw done follow awk!
    Jemput singgah sini gak yer ;)

    http://aichrah.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  12. @hainom OKje cik Que belum pernah lagi mkn ulat tu kak Okje..tp kata org ulat tu sngt sdp kalo digoreng..

    ReplyDelete
  13. Salam.... Cik Putih blogger TERENGGANU. Datang blogwalking and follow disini. Sama-samalah kita memeriahkan dunia blogwalking. Ahikss... and also Good Luck.Wauu...CP tahun lepas baru p sarawak. Jaln2 kat sana. Best jugak yer.pernah makan ker tak ulat mulung tue..

    http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    Psss...psstt... Jenguk sini gak :

    http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2013/01/hanif-idrus-giveaway-2013-segmen.html

    ReplyDelete
  14. balas kunjungan...salam perkenalan..;-)

    ReplyDelete
  15. jejalan sambil membalas kunjungan :)

    rase ape ek ulat tu..hahaha

    ReplyDelete
  16. comel pulak tgk ulat tu . gemok2 :) . done follow :) btw , sedap ke ulat tu ??? -_- hehe

    ReplyDelete
  17. salam cik Que..thx sbb sudi singgah my blog n follow..terbang jauh dr penang n follow sini.. :) heee

    ReplyDelete
  18. singgah dr segmen sama..
    salam kenal & done follow sini..:)

    ReplyDelete
  19. datang dari segmen yang sama , blogger dari perak . done follow . jemput singgah dan follow blog saya --- > http://duniahatisaya.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  20. hai... nida datang dari nogori.... :)

    ReplyDelete
  21. akk dari perak terbang ke sarawak.. sorry le terlewat balas knjngn..flight problem..hihihi..

    *sedap ke ulat tu?? hehe

    ReplyDelete
  22. come and follow u back, slm kenal

    http://www.wardatulasmar.my

    ReplyDelete
  23. deno terbang dari terengganu ke sarawak! bestnye sarawak tapi belum pernah sampai sana.. huhu... btw, deno terus FOLOW sini.. :) jom ke terengganu? ^^

    http://www.dayangdeno.blogspot.com/

    ReplyDelete
  24. datang dari segmen yang sama . dah follow awak . harap awak follow blog saya ye :)

    http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  25. ecah done follow sni,jom follow ecah pulak..hehe

    ReplyDelete

Hai korang..

Terima kasih banyak-banyak sebab sudi komen entri ni..

Lepas ni saya akan terjah blog anda pulak ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hak Milik Peribadi Alialia/2012-2013